Adrian Cheok ve İnternet Üzerinden Duyu İletimi

Singapur Ulusal Üniversitesi'nde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde profesörlük yapan Adrian David Cheok, 2005 yılında gerçekleştirdiği, "Poultry Internet", yani "Kümes İnterneti" şeklinde tercüme edebileceğimiz projesiyle, internet üzerinden bir tavuğa sarılan ilk insan olarak tarihe geçti. Cheok, internette sadece multimedya değil aynı zamanda hislerin de iletilebileceği fikriyle çok heyecanlanmış. İlk iş olarak, "haptik" yani dokunma teknolojisiyle başlayan Cheok, hayvanseverlerin internet üzerinden hayvanlarını sevmesi için bir sistem geliştirdi.

Avustralya'nın Adelaide şehrinde büyüyen Cheok, çocukken sıklıkla büyük babasının kümesindeki tavuklarla oynarmış, biraz da bu sebeple ilk iş olarak tavuklara odaklanmış. Tavuklar için, gömülü titreşim parçaları bulunan bir "haptik ceket" yapmış. Sistemi kurcaladıkça, insanî yumuşaklıkta bir dokunuşu taklit etmenin ne kadar zor olduğunu öğrenmiş. Cheok; "Sistem inşaa edildikçe gelişiyor. Ben araştırmayı iteratif (tekrarlı) bir süreç olarak görüyorum, çünkü yaptığın şeyden birşeyler öğreniyorsun." diyor.
Tavuk ceketi, kablosuz olarak internete bağlanıyordu ve bir web kamerası içeriyordu. Cheok, ofisinden dokunmaya duyarlı sensörlerle donattığı bir tavuk oyuncağını sevince, canlı olarak hissin tavuğa aktarımını izliyordu.

Ancak dediğine göre, meslektaşları bu projeden pek etkilenmemiş. Cheok; "Fakültenin bir kısmı, bırakın araştırmayı, bunu mühendislik olarak bile görmüyordu." diyor. Ancak vazgeçmeyen Cheok, sonrasında hem uluslararası konferanslarda hem de yerel akademi dünyasında çalışmasını takdir eden bir kitleye ulaşmış. Bir tavuk sürüsüyle yapılan deneyde, tavukların %70'i kendilerine ceket giydirilen odayı, tamamen yalnız bırakıldıkları odaya tercih etmiş.
Sıradan bir akademik hayatla kariyerine başlayan Cheok, 2006 yılında kendi deyimiyle Japonya "Teknolojinin Mekkesi" olduğu için Mitsubishi Electric'te çalışmaya başlamış. Mitsubishi'nin Osaka laboratuarında, hızlı trenler için kontrolör geliştirilmesi gibi projelerde çalışan Cheok, şirketin katı  politikalarından rahatsız olunca, Singapur Ulusal Üniversitesi'nden gelen profesörlük teklifini kabul etmiş.

2007 yılında, tavuk araştırmasını ilerleten Cheok, "Sarılma Pijaması (Haggy Pajama)" projesiyle uzaktaki ailelerin çocuklarına internet üzerinden sarılmasını mümkün kılmış. Cheok, şu anda, 2013'ün başında çalışan bir prototipinin ortaya çıkacağını umduğu, uzaktan eşlerin parmağındaki yüzüğü sıkarak birbirlerini düşündüklerini belirttikleri ticari bir proje üzerinde çalışıyor.

Ancak haptik sadece bir başlangıç; Cheok, temel tatları (acı, tatlı, tuzlu ve ekşi), termal ve elektrik uyarılarla taşıyan bir "dijital lolipop"a sahip. Söylediğine göre, Cheok'un en büyük hayali, bu teknolojinin Paris'ten bir arkadaşın tattığı şarabın tadını internetten başka bir arkadaşına gönderebileceği bir noktaya gelmesiymiş.

Kaynak: http://spectrum.ieee.org/at-work/tech-careers/adrian-cheok-making-a-huggable-internet

Comments

Popular Posts